Frågor & svar
Här finner ni de vanligaste frågorna och svaren om att bo i vår bostadsrättsförening.
https://www.hyresgastforeningen.se/stod-och-rad/ombildning/hur-gar-en-o…
OMBILDNING - EN PROCESS I FLERA STEG
Det är en process i flera steg att ombilda från hyresrätt till bostadsrätt. En förutsättning för ombildningen är att fastighetsägaren vill sälja. Därefter bestämmer de boende tillsammans om det ska bli bostadsrätter eller inte. Du har möjlighet att påverka i varje steg.
STEG 1 – EN BOSTADSRÄTTSFÖRENING BILDAS
Några hyresgäster tar initiativ till att bilda en bostadsrättsförening och registrerar den hos Bolagsverket. Du kan bli tillfrågad om att vara med. Blir du medlem får du tillgång till all information och kan rösta på köpstämman. Även om du vill ha kvar din hyresrätt kan det vara en viss fördel att vara med.
STEG 2 – INTRESSEANMÄLAN
När föreningen registrerats hos Bolagsverket ska en intresseanmälan lämnas in till Lantmäteriet.
Minst två tredjedelar (2/3) av alla hyresgäster måste ha anmält sitt intresse för ombildningen. Både de som hyr bostad och de som hyr lokaler räknas. De boende ska vara folkbokförda i huset och ha förstahandsavtal. Men man behöver inte vara medlem i bostadsrättsföreningen för att anmäla sitt intresse.
Du måste inte köpa din lägenhet bara för att du har skrivit på intresseanmälan. Du är inte bunden till att rösta ja på köpestämman. Du har egentligen bara sagt att du är intresserad av att få mer information, för att kunna ta ställning senare.
STEG 3 – BESIKTNING
Nästa steg är att huset besiktigas. En besiktningsman, undersöker huset och upprättar ett protokoll som beskriver vilket underhåll som behövs. Måste avloppsstammarna bytas? I vilket skick är fasaden, taken och hissen? Du kan bidra genom att diskutera med dina grannar om huruvida en eventuell renovering verkar realistisk. Ni som bor i huset har ofta bra koll på husets skick.
STEG 4 – EKONOMISK PLAN
Bostadsrättsföreningen ska göra en ekonomisk plan. Den bygger på det som kom fram i besiktningen och på vilket pris fastighetsägaren vill sälja för. Syftet med planen är att visa vad det kommer att kosta, på lång och kort sikt, både för bostadsrättsföreningen och för varje hushåll. Alla hyresgäster ska få läsa planen innan köpstämman.
STEG 5 – BESLUT OM KÖP
Så småningom är det dags för bostadsrättsföreningen att fatta beslut om att köpa huset eller inte. Beslutet fattas på en särskild köpstämma. På köpstämman får bara bostadsrättsföreningens medlemmar rösta och det är en röst per lägenhet som gäller.
Minst två tredjedelar (2/3) av hyresgästerna måste rösta ja för att köpet ska genomföras. Om du inte röstar, blir det i praktiken en nej-röst. Det gäller både om du avstår från att rösta eller om du inte får rösta för att du inte är medlem i bostadsrättsföreningen.
STEG 6 – DU KAN KÖPA SENARE
Om du valt att bo kvar som hyresgäst kan du ändra dig senare. Du har tolv månader på dig, från det att föreningen köpt fastigheten, att bestämma om du vill köpa din lägenhet. Sker köpet inom sex månader gäller det pris som sattes vid husköpet plus ränta. Därefter gäller marknadspris.